Op de 18e verjaardag van de aanval op 11 September, kondigde 9/11 helper Christopher Gioia, een commandant van het New Yorkse brandweerdistrict Franklin Square en Munson in New York, de start aan van de campagne “Recht voor de helden van 9/11” in een persconferentie op de National Press Club.

In Juli, keurden Mr. Gioia en de vier andere commandanten van dat brandweerdistrict unaniem een resolutie, goed, die oproept tot een nieuw onderzoek van de aanvallen van 11 September. Twee van zijn collega’s lijden chronisch door het werk op Ground Zero en één van de collega’s van Gioia, Thomas J. Hetzel, die ook lid was van de FDNY, vond die dag de dood in actie.

Het brandweerdistrict Franklin Square en Munson maken nu een speerpunt van hun pogingen in heel de staat New York en over het hele land om de brandweer te verenigen achter hun oproep aan het congres om de 9/11-onderzoeken te heropenen. Het onderzoek van het Congres dat ze willen, zou gelijk moeten opgaan met het lopende onderzoek van de grand jury opgezet door de procureur van de VS voor het Southern District van New York, Geoffrey Berman.

Mr. Gioia werd vergezeld bij de persconferentie door Bob en Helen McIlvaine, wier zoon Bobby omkwam bij het World Trade Center. Gedurende de voorgaande twee jaar heeft dhr. McIlvaine in de naam van zijn zoon een campagne geleid om wetgeving voor te bereiden en uit te voeren, die een een selecte commissie zou moeten installeren in het Congres om de vernietiging van het World Trade Center opnieuw te onderzoeken.

Ook aanwezig was David Meiswinkle, president van de Lawyers’ Committee for 9/11 Inquiry, en architect Richard Gage, die de oprichter is van Architects & Engineers for 9/11 Truth. Dhr. Meiswinkle besprak het lopende proces van zijn organisatie tegen het Departement van Justitie van de VS en de F.B.I. Dhr. Gage beschreef de recent vrijgegeven bevindingen van een vierjarige studie van computermodellen van de instorting van WTC-gebouw 7 door onderzoekers van de Universiteit van Alaska Fairbanks (UAF), dat AE911Truth financierde.

Daarna ging de groep op weg naar Capitol Hill om verscheidene leden van het Congres te ontmoeten en hun te vragen de UAF-studie van WTC 7 te bestuderen en de Bobby McIlvaine Act in te voeren. De kantoren die ze bezochten waren o.a. van de vertegenwoordigsters Kathleen Rice, die het district Long Island vertegenwoordigt, waar Franklin Square zich bevindt en senator Kirsten Gillibrand uit New York.

Brandweercommandant Christopher Gioia en Helen McIlvaine, moeder van Bobby McIlvaine, die omkwam op 9/11, bij het Cannon House Office Building in Washington, D.C.